patologie


înapoi la pagina de resurse sau direct la pagina principală
 
Patologie – tipuri de cancer

citește atenționare!

* * *

Cancer de cap şi gît citeşte mai mult

Cancerul de cap şi gît include diverse tipuri de cancer care apar în zona capului şi gîtului, identificate prin locul de origine (cavitate orală – gură, buze, gingii, obraji, limbă, amigdale şi cerul gurii; glande salivare; cavitate nazală / sinusuri paranazale / nazofaringe; gît / faringe; laringe). Prevenția, diagnosticul şi tratamentul cancerului de cap şi gît diferă în funcție de tipul de cancer.

Cancer de col (cervical) citeşte mai mult

Cancerul de col (cervical) este unul dintre cele mai frecvente afecțiuni maligne ale aparatului genital (feminin). Cele mai multe cazuri de cancer de col sînt cauzate de infecția cu papilomavirusul uman (human papillomavirus – HPV).Prin folosirea tot mai extinsă a testului Babeş-Papanicolau decesele prin cancer cervical au scăzut foarte mult, o dată cu detecția mai timpurie a acestuia.

Cancer de colon (colorectal) citeşte mai mult

Cancerul de colon (sau colorectal) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, în special în țările dezvoltate (pe locul trei în SUA). Cancerul de colon afectează în mod egal bărbații şi femeile, însă cancerul rectal este mai întîlnit la bărbați. Dacă este descoperit din vreme, cancerul colorectal are circa 90% şanse de vindecare.

Cancer de stomac (gastric) citeşte mai mult

Cancerul de stomac (gastric) a scăzut ca frecvență în ultimii 60 de ani în țările vestice, cu toate acestea circa 21.000 de cazuri noi apar anual doar în SUA. În ciuda progreselor obținute, cancerul de stomac (gastric) rămîne a doua cauză de deces prin cancer într-o mare parte a lumii (în special în Japonia, Europa de Est, America de Sud şi părți din Orientul Mijlociu). Succesul tratamentului şi ratele de supraviețuire în cancerul de stomac sînt afectate de diagnosticul tardiv, pus cînd boala deja s-a răspîndit, datorită absenței unor simptome clare în stadiile de început.

Cancer de ficat (hepatic) citeşte mai mult

Cancerul de ficat (hepatic) este din ce în ce mai frecvent (peste 21.000 de cazuri noi în SUA în 2008), iar România este una dintre țările cel mai afectate.. Cancerul de ficat este mai întîlnit la bărbați, care sînt de două ori mai afectați decît femeile. Cancerul de ficat poate fi: primar (cu origine în ficat) sau metastatic (cu origine în alte zone ale corpului). Multe cazuri de cancer de ficat sînt metastatice, tumora din organul de origine fiind considerat cancerul primar.

Cancer de ovar (ovarian) citeşte mai mult

Este un cancer destul de frecvent (22.000 de cazuri anual în SUA), cu simptome destul de vagi de regulă, ceea ce îl face greu de diagnosticat. Nu există în prezent o metodă eficientă pentru detecția timpurie a cancerului de ovar, care este diagnosticat de regulă în stadii avansate. Dacă este detectat din vreme (25% din cazuri), supraviețuirea la cinci ani trece de 90%.

Cancer de pancreas (pancreatic) citeşte mai mult

Cancerul de pancreas (pancreatic) apare din celulele țesutului pancreatic, care sînt de două feluri: celule care produc enzime pentru digestie şi celule care produc hormoni precum insulina. Aproape toate cazurile de cancer de pancreas apar din celulele care produc enzime şi se numesc adenocracinoame. Riscul de a face cancer de pancreas creşte cu vîrsta, cele mai multe fiind diagnosticate între 60 şi 80 de ani.

Cancer de piele citeşte mai mult

Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer în SUA şi e din ce în ce mai întîlnit în întreaga lume, în special în țările în care expunerea la soare este foarte răspîndită. Mai mult de un milion de cazuri noi sînt diagnosticate anual doar în Statele Unite, iar 40% pînă la 50% dintre americani vor fi diagnosticați cu cancer de piele cel puțin o dată pînă la vîrsta de 65 de ani. Deoarece apare la suprafața corpului şi este deci uşor de diagnosticat, cancerul de piele poate fi vindecat în proporție de aproape 100%, dacă este descoperit în stadiu incipient.

Cancer de prostată citeşte mai mult

Cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer la bărbați. Apare de regulă la bărbații mai în vîrstă. Cea mai bună şansă de a supraviețui este dată de detectarea cît mai timpurie a acestuia. Dacă este descoperit devreme, cancerul de prostată este vindecabil  în proporție de 100%.

Cancer de plămîni (pulmonar) citeşte mai mult

Cancerul de plămîni este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Înainte apărea mai mult la bărbați (în special la fumători). În ultima vreme, datorită numărului din ce în ce mai mare de femei care fumează, incidența cancerului de plămîni a crescut în rîndul acestora. Deoarece are o evoluție rapidă şi este dificil de tratat, este extrem de important să fie diagnosticat cît mai devreme cu putință.

Cancer de rinichi (renal) citeşte mai mult

Cancerul de rinichi (renal) afectează anual peste 36.000 de americani, din care mai mult de 12.600, adulți şi copii, îşi pierd viața. Circa jumătate dintre cazurile nou diagnosticate la adulți sînt localizate, mai exact limitate la rinichi, alte 25% sînt cazuri avansate, iar 25% au extindere regională. În cele din urmă cam jumătate dintre pacienții cu cancer de rinichi vor dezvolta metastaze, riscul acestora fiind legat de dimensiunea tumorii primare. În anii ’80, aproape 80% dintre cei cazurile de cancer renal erau în stadiu avansat la diagnostic, în timp ce astăzi, datorită metodelor moderne de diagnostic, doar circa 40% dintre pacienți au cancer renal avansat la diagnostic.

Cancer de sîn (mamar) citeşte mai mult

Cancerul de sîn este unul dintre cele mai frecvente cancere, alături de cel pulmonar. În SUA s-a estimat că una din opt femei va fi afectată de cancerul de sîn pe durata vieții. Bărbații sînt şi ei susceptibili de a face cancer de sîn, însă cu o frecvență mult mai mică. Din fericire sînt din ce în ce mai mulți supraviețuitori cu cancer de sîn, iar numărul de cazuri noi este în scădere.

Cancer de uter (uterin) citeşte mai mult

Cancerul de uter (uterin) este cea mai frecventă formă de cancer a aparatului reproducător feminin, cu 40.000 de cazuri noi anual doar în SUA, din care peste 95% cancere endometriale. Deşi cele mai multe cazuri de cancer de uter apar la femeile în postmenopauză, 25% dintre acestea survin înainte de menopauză. Rata de supraviețuire pentru toate stadiile de cancer de uter este de circa 84%, dar dacă acesta este diagnosticat într-un stadiu timpuriu – cum se întîmplă de regulă -supraviețuirea creşte la 90-95%.

Cancer de vezică urinară citeşte mai mult

Cancerul de vezică urinară se află pe locul cinci ca frecvență în SUA, cu aproape 60.000 de cazuri noi şi peste 12.000 de decese anual. Bărbații şi fumătorii au un risc de două ori mai mare de a face cancer de vezică urinară decît restul populației. Dacă este diagnosticat şi tratat într-un stadiu timpuriu, cancerul de vezică poate fi vindecat, cu o supraviețuire la 5 ani de aproape 95%.

Leucemie citeşte mai mult

Leucemia este un cancer al țesutului care formează celulele sanguine, precum măduva osoasă. Leucemiile sînt grupate după tipul de celule afectate şi după rata de creştere a celulelor maligne. Leucemiile pot fi acute sau cronice.

Limfom Hodgkin citeşte mai mult

Limfomul Hodgkin, cunoscut şi ca boala Hodgkin, se dezvoltă în sistemul limfatic (o parte a sistemului imun). Țesutul care formează sistemul limfatic este localizat în tot corpul, din acest motiv boala Hodgkin poate porni de aproape oriunde în organism. Limfomul Hodgkin apare în principal la adulți tineri cu vîrste între 16 şi 34 de ani, dar şi la persoane peste 55 de ani. Boala Hodgkin poate fi tratată cu intenție de vindecare chiar în stadii avansate, iar rata de supraviețuire este mare.

Limfom non-Hodgkin citeşte mai mult

Toate limfoamele care nu sînt de tip Hodgkin sînt grupate sub numele de limfom non-Hodgkin. Ele se dezvoltă în alte părți ale sistemului limfatic (măduvă osoasă, splină, timus şi nodulii limfatici) şi se pot extinde la alte organe. Limfomul non-Hodgkin este a cincea formă de cancer (excluzîndu-l pe cel de piele) din SUA, cu peste 66.000 de cazuri (adulți şi copii) diagnosticate într-un an, majoritatea – 95% – la adulți în jur de 60 de ani. Bărbații au un risc ceva mai crescut, însă numărul femeilor diagnosticate cu limfom non-Hodgkin este în creştere.

Melanom malign citeşte mai mult

Melanomul malign este o formă de cancer de piele care apare în melanocite, celulele care produc pigmentul care dă culoarea pielii. Melanomul malign apare de regulă ca o pată neregulată maro, neagră şi/sau roşie sau ca o aluniță care începe să-şi schimbe culoarea, mărimea sau forma. Deşi reprezintă doar 3% din cazurile de cancer de piele, melanomul malign are cea mai mare rată de metastazare şi de decese. Dacă este diagnosticat devreme, melanomul malign poate fi vindecat.

Mielom multiplu citeşte mai mult

Mielomul multiplu este un tip de cancer care afectează măduva osoasă. Mielomul multiplu este mai puțin frecvent ca alte tipuri de cancer (circa 20.000 de cazuri anual în SUA). Deşi cauzele care îl determină nu sînt cunoscute, mielomul multiplu poate fi controlat la majoritatea pacienților, uneori timp de ani de zile. Dezvoltarea de noi medicamente a condus la prelungirea duratei de supraviețuire la cei mulți dintre pacienții diagnosticați cu mielom multiplu.