apa dulce mult aduce 4


Coca-Cola Atlanta (www.wikipedia.org)

Am tot vorbit despre băuturile răcoritoare şi despre cei doi reprezentanți de categorie grea ai acestora: Coca-Cola şi Pepsi-Cola.

Despre efectele nefaste asupra sănătății pe care le are consumul necontrolat al acestor băuturi, inclusiv un risc crescut de a ne îmbolnăvi de cancer. Am stabilit fără putință de tăgadă că, în urma luptei lipsite de menajamente dintre cei doi giganți, cei care pierd sîntem noi, care doar îi încurajăm de pe margine. În timp ce ei cu siguranță nu pierd.

Dar dacă nu pierd, înseamnă (vorba unui banc) că de fapt cîştigă. Iar ca să înțelegem mai bine care sînt mizele acestui joc, haideți să ne uităm puțin peste cifre.

Să începem cu campionul necontestat, Coca-Cola. Care în 2009 a avut venituri globale de 31 de miliarde de dolari, din care a rămas cu aproape 6 miliarde de dolari profit net. O grămăjoară destul de frumoasă de bani, trebuie să recunoaştem, mai ales că e făcută exclusiv din apă îndulcită. Vîndută zilnic în circa 1,6 miliarde de doze, în peste 200 de țări sau teritorii din întreaga lume, sub nu mai puțin de 400 de nume (branduri) diferite. Asta înseamnă cel puțin o porție zilnică de apă dulce pentru fiecare al patrulea cetățean al acestei planete. Coca-Cola, Cappy, Fanta, Kinley, Sprite sînt doar cîteva dintre avataruri, ca să nu le pomenesc decît pe cele cunoscute pe meleagurile dîmbovițene.

Pepsi Venezuela (www.wikipedia.org)

Să aruncăm o privire şi spre eternul rival, Pepsi-Cola. Care a reuşit (prin divizia de băuturi răcoritoare) în 2009 venituri globale de “doar” 13,2 miliarde de dolari. Din care au rezultat vreo 600 de milioane profit. Tot din apă cu zahăr (eventual îndulcitori) denumită după caz Pepsi, Mirinda, 7up, Mountain Dew sau Tropicana. Nu e deloc de colea, mai ales că ei ne mai asaltează sănătatea şi cu o serie întreagă de “alimente” din categoria snack-food.

La un moment dat, Coca-Cola a fost somată să retragă nişte reclame pentru o băutură numită Glaceau Vitamine Water, pe motiv că induceau publicul în eroare, făcîndu-l să creadă că băuturile ar fi sănătoase. Pasămite, “uitaseră” să menționeze unul dintre componentele principale licorii, recte taman zahărul.

De ce oare?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 thoughts on “apa dulce mult aduce